S11-55b 03

El cinema com a potent recurs didàctic per a l’ensenyança i aprenentatge de l’alumnat

Compartir en TWITTER/FACEBOOK/LINKEDIN

Deja tu comentario

Participa en esta ponencia enviádole tu pregunta o comentario a los autores

Añadir comentario

Firmantes

profile avatar
Vicenta Ferrer TorrentUniversidad Politécnica de Valencia

Enfoque

En la present intervenció es pretén fer una reflexió i posar en valor al cinema com a un potent mitjà per arribar a transmetre i comunicar aprenentatges, experiències, despertar emocions i sentiments que poden arribar d’una manera més efectiva que emprant altres recursos. Així, el cinema més enllà d’un mitjà emprat fonamentalment per al nostre temps d’oci, és un important recurs didàctic que permet treballar continguts molt diversos, com també valors fonamentals de gran transcendència, ajudant-nos fins i tot en la possible resolució de conflictes d’aula. A més, mentre treballem amb aquests materials, els alumnes solen mostrar ja d’entrada més interès tenint en compte que els materials de partida són imatges en moviment acompañades de so, el que afavoreix la seua percepció a través de la oïda i de la vista. Hem de tenir present que la informació que rebem per mitjà d’imatges té més predisposició a romandre i captar més la nostra atenció que no per altres mitjans i especialment si es tracta d’imatges en moviment.

Podem trobar molt diferents recursos audiovisuals que podem fer emprar amb el nostre alumnat per poder treballar com deiem aspectes i temàtiques molt diverses, així l’interès de disposar d’un repertori de recursos audiovisuals-cinematogràfics que conega el docent per tal de poder fer ús del que li interesse en cada moment o situació. Trobem gran diversitat de materials a la nostra disposició procedents de diferents àmbits i naturaleses.

Així, entre els objectius que es plantegen fonamentalment trobem utilitzar el cinema com a eina didàctica que ens permeta arribar als alumnes per treballar continguts específics i especialment valors bàsics que faciliten o milloren la perspectiva i formes d’enfrontar-se a diferents situacions quotidianes de la vida o conflictes. Així com fomentar la visualització de material audiovisual com a font de reflexió i debat constructiu que ens permeta reflexionar al respecte i extraure raonadament les nostres pròpies conclusions.

Es planteja una metodologia on a partir de la proposta estratègica per part del docent per a  visualitzar un material audiovisual concret elegit a partir d’un motiu o contingut d’interès sorgit en un moment donat a l’aula, i així després de veure’l tot seguit aprofundir i treballar el material de diferents maneres. Entre aquestes propostes podem plantejar debats, reflexions col·lectives o individuals ja siga orals o per escrit, de manera que es posen en comú opinions, raonaments i arguments que els ajuden a ser crítics i així poder anar treballant criteris propis, lògics i fonamentats. Podent generar eixos espais on s’intercanvien opinions entre els companys, diferents punts de vista, sempre des del respecte i guardant el torn de paraula, però comunicant i compartint experiències i pensaments que els ajuden a enriquir-se entre companys.

D’aquesta manera, en conclusió, es pretén posar en valor  l’ús de materials audiovisuals per poder treballar aspectes molt diversos que són necessaris i es donen en el dia a dia d’una aula especialment per a l’aprenentatge dels valors, mitjançant una metodologia atractiva que fomenta la creativitat i la reflexió, i evoca espais on poder posar en comú pensaments i perspectives que nodreixen i obrin la ment dels nostres alumnes.

Preguntas y comentarios al autor/es

Hay 03 comentarios en esta ponencia

    • profile avatar

      Lourdes Susaeta Erburu

      Comentó el 26/07/2023 a las 10:42:51

      Gracias por vuestra ponencia. Podéis darme un ejemplo de material cinematográfico y guía didáctica?

    • profile avatar

      Patricia Isabel Santateresa-Bernat

      Comentó el 13/07/2023 a las 18:38:36

      Estimada Vicenta,

      enhorabona per la teua aportació, és una reflexió molt valuosa, per mi molt adients com les recomanacions de com aplicar els recursos cinematogràfics a la docéncia pot ajudar molt als docents, però tinc una reflexió per a compartir amb tu.

      Penses que en la tendència actual, a la que la majoria dels infants i adolescents, passen més temps visionant videos de streamer/youtubers, i jugant a videojocs, és podria fer la mateixa aplicació de estes ferramentes de comunicació que el material cinematogràfic i traure les conclusions, o penses que no son ferramentes similars i es deuria d'estudiar en futures linies d'investigació.

      Gràcies per endavant per la teua resposta.

      Salutacions,

      Patricia

      • profile avatar

        Vicenta Ferrer Torrent

        Comentó el 13/07/2023 a las 20:16:58

        Hola Patricia,
        És una reflexió molt interessant i adient atenent a que una de les tendències del nostre alumnat en els últims temps és destinar una gran part del seu temps visionant vídeos i jugant amb videojocs. Així, hem de tenir present en primer lloc, els objectius o beneficis que ens poden donar els diferents materials que els alumnes poden tenir al seu abast, ja que en moltes ocasions no ens és d'interès. Així i tot, d'entrada sí que podem dir que materials com per exemple els videojocs són recursos molt adients per treballar continguts i aspectes concrets que es pretenguen tractar, malgrat que no per això podem afirmar que tots els videojocs siguen beneficiosos, doncs és el docent qui ha de conèixer les característisques i aspectes treballats en el material per poder proposar el seu ús i per tant aconseguir progressos i beneficis didàctics. Podem per exemple anomenar el videojoc Assassin's Creed Origins mode Discovery Tour, tota una eina educativa que ens permet profunditzar en l'aprenentatge de la història introduint als alumnes en diferents èpoques històriques d'una manera activa on poden recórrer els seus carrers, veure les seues arquitectures entre altres aspectes de manera que es fomenta la comprensió i coneneixement d'una manera molt més significativa i perdurable en el temps que si s'empren altres recursos. Aprofitant com dèiem ja a l'inici, la seua predisposició a fer ús d'aquestos materials en el seu dia a dia, així no sols son eines per al temps d'oci ja que poden ser uns recursos molt profitosos per introduir-los en les nostres aules amb uns propòsits i finalitats concrets i, sempre éssent analitzats i coneguts pel docent que és qui guia l'ensenyança aprenentatge dels alumnes.
        Moltes gràcies per la teua interessant reflexió.


Deja tu comentario

Lo siento, debes estar conectado para publicar un comentario.

Organiza

Colabora